MOMENTUM 8: Tunnel vision

13.jun - 27.sep

Galleri F 15 and Momentum Kunsthall

Momentum 8 presenteres i Moss, byen hvor Edvard Munch levde og trakk seg tilbake i fire år. Ensomheten han satte så høyt her, og som fikk betydning for framdyrkelsen av hans eklektiske og høyst personlige stil, er ikke eksepsjonell. Den er heller eksemplarisk i forhold til den geografiske og kulturelle isolasjonen som har formet den nordiske tenkning.

Mens Momentum 8 undersøker fenomener symptomatisk for dagens samfunn og kultur, trekker biennalen også på tanken om “et eget rom” som en premiss for kunstnerisk praksis. Rådende teknologisk-vitenskapelig utvikling oppmuntrer til individualisme. Samtidig fremmer tilstanden segregerte samfunn der man kan fordype seg og forsvinne. Tilpasningen av Internett, gjennom massiv bruk av informasjonskapsler og matchende metadataalgoritmer, genererer såkalte filter-bubbles og you-loops. Brukerdata samles og distribueres på en måte som bestemmer hva vi finner, og senere også hva vi søker. Våre søk på nettet bekrefter dermed det eksisterende verdensbildet hos hver og en av oss. Hvis internett har fungert som et vindu mot verden, er det i økende grad vårt eget speilbilde som reflekteres tilbake på oss i skjermen.

Denne nedsenkningen i selvrefererende rundganger, reflekteres i en fornyet interesse for psykotropiske stoffer (kjemiske stoffer som virker på sentralnervesystemet) i befolkningen for øvrig. Mens den psykedeliske bevegelsen på 1960-tallet var opptatt av sinnets utvidelse eller frigjøring, er det som interesserer her, opplevelsen av avgrensning eller innsnevring av sinnet – en tilstand som likner på den man kan oppnå gjennom transe eller meditasjon.

En slik fokusering kan for eksempel vise seg i form av en besatt klaustrofobi hvor det å ha innsikt er klargjørende, rett og slett fordi alt annet er sjaltet ut. Nedsenket i en konstant flyt av informasjon ser vi at simultan multi-tasting og konsentrasjon er nødvendig.  I dag blir nye kjemikaler, medikamenter og teknologier brukt for å skape et tunnelsyn som begrenser hele spekteret av informasjon, og vår tilgang til den.

Ved å vise til konspirasjonsteorier, paranoia og endrete sinnstilstander utforsker biennalen det som man kan kalle komprimert bevissthet, det som kan virke incestuøst, navlebeskuende eller overfølsomt.

Temaet tunnelsyn utfolder seg under Momentum 8, som en multisensorisk opplevelse som utløser endringer i sinnstilstander og fysisk bevissthet. Utstillingen tar sikte på å skape en atmosfære som appellerer til alle seks sanser, og å koble sammen kunstverk og arrangementer på tvers av tid og sted.

Jonatan Habib Engqvist, Birta Gudjonsdottir, Stefanie Hessler, Toke Lykkeberg

Momentum 8 Reader

Download here

MOMENTUM8 READER

Curatorial+text+Momentum+8

Kuratorteam for Momentum 8

Gruppen som har tatt på seg det ærefulle oppdraget består av fire meget kompetente og markante kuratorer.

2 Jonatan Habib Engqvist Foto, Nina Broberg

Jonatan Habib Engqvist - Foto, Nina Broberg

Jonatan Habib Engqvist

Jonatan Habib Engqvist (Svensk) har bakgrunn i filosofi og estetisk teori. Mellom 2009 og 2014 har han vært prosjektkoordinator for visuell kunst ved Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för yrkesverksamma utövare inom bildkonst, design, konsthantverk och arkitektur. Han har på frilansbasis forelest og kuratert utstillinger internasjonalt, og var kurator for Reykjavík Arts Festival i 2012. Han har blant annet vært ansatt som kurator ved Moderna Museet (2008-09) og jobbet ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2005-07). Han er uavhengig utgiver i tsnok.se, har skrevet og redigert flere bøker som bl.a. inkluderer: In Dependence – Collaboration and Artists´ initiatives (Torpedo Press, 2013), Work, Work, Work – A Reader on Art and Labour (med Engqvist, Masucci, Rosendahl & Widenheim, Steinberg Press, 2012), Dharavi: Documenting Informalities (med Lantz, KKH, 2008, Academic Foundation, New Delhi 2009). Engqvist er for tiden engasjert i prosjektet Thinking through painting med en kommende publikasjon og utstilling i løpet av 2014.

3 Birta Gudjonsdottir

Birta Gudjonsdottir

Birta Gudjonsdottir

Birta Gudjonsdottir (Island. F. 1977) er kurator og kunstner bosatt i Reykjavik, Island. Hun arbeider som sjefskurator ved Nasjonalgalleriet i Reykjavik. I 2009-11 var hun direktør for The Living Art Museum, Reykjavik. I 2008-09 arbeidet hun som kunstnerisk leder for 101 Projects, Reykjavik. I 2008 jobbet hun som kuratorassistent ved MuHKA; Museum of Contemporary Art i Antverpen, Belgia. I 2007-08 tok hun del i Nordic Baltic Curatorial Platform, et prosjekt initiert av FRAME, Finland. I 2005-08 arbeidet hun som kurator ved SAFN, Private Contemporary Art Collection, Reykjavik. Gudjonsdottir har kuratert over tjue utstillinger i Berlin, Boden, København, Oslo, Melbourne, New York, St. Petersburg og ved de ​​fleste kunstmuseer og kunstutstillinger på Island. I 2011 deltok hun i det Curatorial Intensive Program for ICI; Indipendent Curators International, New York. I 2011 deltok hun i The Cornwall Workshop, organisert av Tate St. Ives. Hun har sittet i styret for The Museum Council of Iceland, The Art Theory Association of Iceland. Siden 2002 har hun arrangert utstillinger i sitt hjemmegalleri Dwarf Gallery, Reykjavik. Hun er medlem av IKT, International Association of Curators of Contemporary Art. 

4 Stefanie Hessler

Stefanie Hessler

Stefanie Hessler

Stefanie Hessler (Tyskland/Sverige. F. 1987) er en uavhengig kurator og skribent fra Tyskland, for tiden bosatt i Sverige. Hun er co-grunnlegger av visningsstedet Andquestionmark i Stockholm (med Carsten Höller). Siste kuraterte prosjekter inkluderer utstillingen Outside på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation med en film projisert på Moderna Museet i Stockholm, Klara Lidén: The Myth of Progress (Moonwalk) på Lugar en Dudas i Cali, The Return of the Object på Invaliden1 i Berlin, Marjetica Potrč. Caracas: Dry Toilet på Die Ecke Arte Contemporáneo i Santiago de Chile og festivalen og symposiumet Performing Recalcitrance ved Royal Institute of Art Stockholm. Hessler skriver jevnlig for kunstmagasiner og har publisert artikler i flere utstillingskataloger, for eksempel for Museum of Contemporary Art i Santiago de Chile og Museum DKM i Duisburg. Hun har vært co-redaktør for bøker som Máquina de Escrever /Typewriter utgitt av capacete São Paulo og Katja Aglert: Winter event – antifreeze utgitt av Art & Theory Stockholm. I løpet av Biennalen i São Paulo i 2010, initierte og skrev Hessler bloggen Studio Visits for Goethe – Institutt i Brasil. Hun har mottatt flere kuratoriske forsknings- og reisestipender fra Goethe – Institut, Institut français og Acción Cultural Española. Hun underviser jevnlig og holder forelesninger ved ulike utdannelsessteder. Hessler er for tiden kurator for utstillingen Speed på Mamam – Museu de Arte Moderna Aloísio Magalhães i Recife.

5 Toke Lykkeberg

Toke Lykkeberg

Toke Lykkeberg

Toke Lykkeberg (Danmark. F. 1977) er freelans kunstkritiker og kurator med base i København. Han var co-grunnlegger av det kunstnerdrevne IMO i København og var dets leder 2009-2013. Han var kunstkritiker for finansavisen Dagbladet Børsen 2007-2010 og spaltist og Pariskorrespondent for det uavhengige Dagbladet Information 2003-2006 Han har kuratert rundt femti utstillinger i Danmark, USA, Frankrike, Holland og Vietnam og senest gruppeutstillingen L’ embarras på Toves (København, 2014), utstillingen Branding as Branding: The Making of Superflex på Kunsthal Charlottenborg (København, 2013) og gruppeutstillingen Rematerialized på New Galerie (Paris/New York, 2013). Bortsett fra undervisning og foredragsvirksomhet, er han i dag en regelmessig bidragsyter til den norske kunstpublikasjonen Kunstkritikk og den amerikanske DIS Magazine. Nå nylig publiserte han monografien Zevs – L’ Execution d’ une image (Gallimard, 2014) og essay Ikke-kunst som sidste kunstneriske tendens (København, 2013). Han har studert kunsthistorie, kulturkunnskap og filosofi ved Københavns Universitet og Université Paris X.

1 Punkt Ø MCH ©Punkt Ø

Punkt Ø/MCH ©Punkt Ø

Presse

Informasjon om Momentum for media/presse er tilgjengelig for alle som skriver om og arbeider med Momentum 8. Dette gjelder alle innen ulike medier, samt kunstfeltet.

Pressekontakt 
Maria C. Havstam
Informasjonsleder og kurator hos Punkt Ø
Tel. + 47 922 68 408   
mch@punkto.no

ARTPRESS er MOMENTUM 8 internasjonale pressekontakt.

Pressemeldinger

4 M8 Kuratorteam (no)

3 M8 Tunnel Vision (no)

2 M8 Pressebilder Til Kunstnerliste (no)

1 M8 Kunstnerliste (no)

 

1 Partnerlogoer (no+eng)

Partnere

1 Guidebok

Last ned guidebok

MOMENTUM 8 kunstnere

Hrafnhildur Arnardottir a.k.a Shoplifter (IS/US)
Brody Condon (MX/US)
Steingrimur Eyfjord (IS)
Valia Fetisov & Dzina Zhuk & Nicolay Spesivtsev (RU/BLR)
Johanna Heldebro (SE)
Minna L. Henriksson (FI)
Sofia Hultén (SE/DE)
Ferdinand Ahm Krag (DK)
Agnieszka Kurant (PL/US)
Cristóbal Lehyt (CL/US)
Eva Löfdahl (SE)
Joanna Lombard (DZA/SE)
Lundahl & Seitl (SE)
Fujiko Nakaya (JP)
Christine Ödlund (SE)
Ola Pehrson (SE)
Edward Shenk (US)
Daniel Steegmann Mangrané (ES/BR)
Bjarni H. Thorarinsson (IS)
Sissel Tolaas (NO/DE)
Ryan Trecartin (US)
Steina (Steina Vasulka) (IS/US)
Emanuel Vigeland (NO)
Julius von Bismarck (DE)
Zhala (SE)

Last ned artist bios