MOMENTUM 7

22.jun - 29.sep

Kuratorene Power Ekroth og Erlend Hammer har valgt å dele biennalen mellom seg og lage hver sin utstilling med egne titler, avdelte utstillingsrom og kunstnerlister. Til sammen 28 internasjonale kunstnere stiller ut. Biennalens hovedarena er Momentum kunsthall. I tillegg vises verk i Heilmannparken og et uteområde ved inngangen til Møllebyen.

Momentum 7

Dare 2 Love Yourself
kuratert av Erlend Hammer

Six Impossible Things Before Breakfast
kuratert av Power Ekroth

 Power Ekroth om Six Impossible Things Before Breakfast

Som en forkjemper for en romantisk tanke om at samtidskunst har en verdi utover den økonomiske, eller som en enkel sosial markør, utfordrer utstillingen Six Impossible Things Before Breakfast beskueren til å stoppe opp et sekund for å tenke over hva kunst kan være og bety i samfunnet. Kunstverkene i utstillingen er derfor ikke å betrakte som biter i et konseptuelt puslespill. De fleste kunstverkene er produsert for Momentum av kunstnere som er invitert på grunn av at de omfavner alvorlige spørsmål med et lekent sinn krydret med humor. Noen ideer og arbeider i utstillingen kan absolutt virke umulige, andre problematiske, obskure, eller til og med idiotiske. En utstilling eller et kunstverk kan vise et speil inn i en annen verden; vanskapt eller forvirret, der man trekkes inn i noe mystisk eller besnærende, mister seg selv for et øyeblikk og går ut med nytt stoff til ettertanke. Oppfordringen om å forsøke å tenke Six Impossible Things Before Breakfast hver dag er sannsynligvis noe av det viktigste vi kan finne på, noe som kan danne grunnlag for motstand, nyskaping og kanskje til og med; forandring.

Erlend Hammer om Dare 2 Love Yourself

Dare 2 Love Yourself er en gruppeutstilling hvor kunstnerne ble invitert med det utgangspunkt at jeg trodde arbeidene deres ville gå godt sammen. Enkelte av arbeidene er tidligere produksjoner som stilles ut i Norge for første gang, eller i en ny sammenheng hvor de får spille opp mot andre verk. Andre arbeider er produsert spesielt for denne utstillingen. Felles for dem alle er at fokus underveis har vært basert på dialogen mellom kunstnere og kurator. Målet har vært å skape en utstilling som oppleves mest mulig helhetlig selv om det ikke finnes noen rød tråd.

 Kunstnere:

Six Impossible Things Before Breakfast (kuratert av Power Ekroth)

Sergei Bugaev Afrika (Russland), Loulou Cherinet (Sverige/Etiopia), Jan Christensen (Norge),Cevdet Erek (Tyrkia),Bjørn-Kowalski Hansen (Norge), Goran Hassanpour (Sverige/Kurdistan), Laura Horelli (Finland), Stine Marie Jacobsen (Danmark), Hassan Khan (Egypt), Gabriel Lester (Nederland), Lisi Raskin (USA), Johan Zetterquist (Sverige), Clemens von Wedemeyer (Tyskland)

Dare 2 Love Yourself (kuratert av Erlend Hammer)

Matthew Antezzo (USA), Per Christian Brown (Norge), Paolo Chiasera (Italia), Ane Graff (Norge), Mai Hofstad Gunnes (Norge), Knut Henrik Henriksen (Norge), Ane Mette Hol (Norge), Victor Lind (Norge), Jared Madere (USA), Bjarne Melgaard (Norge), Sex Tags (Norge), Eve K. Tremblay (Canada), Lars Monrad Vaage (Norge), Charlotte Wankel (Norge), Sverre Wyller (Norge).

Det kuratoriske grepet

Måten Power Ekroth og Erlend Hammer har valgt å samarbeide om biennalen er en videreføring av hvordan de tidligere har arbeidet med tekster, ofte under fellesnavnet PowerHammer. Som i disse tekstene benytter de Momentum 7 til å føre en dialog om kunst, formidling og om det å kuratere samtidskunst i dag.

Både Ekroth og Hammer har jobbet primært på en måte som baserer seg på nært samarbeid med kunstnerne, og begge har en forkjærlighet for å kuratere utstillinger basert på de utvalgte kunstnerne heller enn på å lage definerte føringer som kunstnerne deretter må tilpasse seg. Utstillingen er blitt til underveis, i dialog mellom kuratorene og deres respektive kunstnergrupper.

Selv om begge arbeider med kunstnerne sine på en lignende og prosessorientert måte, så finnes det betydelige forskjeller mellom de to kuratorene. Dette gjelder både i forhold til hvordan de ser sin rolle som kuratorer samt det som kan kalles en generelt ulik ideologisk tilnærming til kunstfeltet.

Momentum 7 vil også gjerne trekke din oppmerksomhet til disse kunsthendelsene i Nord-Europa som sammenfaller med vår 2013-utgave: Bergen Assembly 2013 – et initiativ for kunst og forskning (Bergen, Norge), Göteborgs Internationella Konstbiennal 2013 (Göteborg, Sverige), Lofoten International Art Festival 2013 (Lofoten, Norge).

1 (1)

MOMENTUM 7: kunstnere

Erlend Hammer og Power Ekroth har kuratert to separate utstillinger til MOMENTUM 7, med egen utstillingstittel og kunstnergruppe.  

Dare 2 Love Yourself
kuratert av Erlend Hammer

Six Impossible Things Before Breakfast
kuratert av Power Ekroth

Six Impossible Things Before Breakfast

Sergei Bugaev Afrika (Rusland)

Loulou Cherinet (Sverige/Etiopia)
http://www.cherinet.com/

Jan Christensen (Norge)
http://janchristensen.org/

Cevdet Erek (Tyrkia)
http://cevdeterek.com/

Bjørn-Kowalski Hansen (Norge)
http://www.kowalskiness.com/

Goran Hassanpour (Sverige/Kurdistan)
http://www.goranhassanpour.com/

Laura Horelli (Finland)
http://www.av-arkki.fi/en/artists/laura-horelli_en/

Stine-Marie Jacobsen (Danmark)
http://www.stinemariejacobsen.com/

Hassan Khan (Egypt)
http://www.hassankhan.com/

Gabriel Lester (Nederland)
http://www.gabriellester.com/

Lisi Raskin (USA)
http://lisiraskin.com/

Johan Zetterquist (Sverige)
http://www.andrehn-schiptjenko.com/wp/johan-zetterquist/

Clemens von Wedemeyer (Tyskland)

Dare 2 Love Yourself

Matthew Antezzo (USA)
http://www.antezzo.com/

Per Christian Brown (Norge)
http://www.perchristianbrown.com/

Paolo Chiasera (Italia)
http://www.paolochiasera.org/paolochiasera.org/_.html

Ane Graff (Norge)
http://anegraff.com/

Mai Hofstad Gunnes (Norge)
http://www.maihofstadgunnes.org/

Knut Henrik Henriksen (Norge)

Ane Mette Hol (Norge)
http://www.anemettehol.com/

Victor Lind (Norge)
http://www.victorlind.no/

Jared Madere (USA)

Bjarne Melgaard (Norge)

Sex Tags (Norge)

Eve K. Tremblay (Canada)
http://www.evektremblay.com

Lars Monrad Vaage (Norge)

Charlotte Wankel (Norge)

Sverre Wyller (Norge)

KURATORER

Power Ekroth

Power Ekroth (SE NO) er en uavhengig kurator og kritiker, samt redaktør for magasinet SITE. Hun skriver jevnlig for Artforum.com og publiserer i Contemporary, Flash Art, Frieze og andre magasiner.

Aktuelle prosjekter inkluderer gjesteopphold og utstillingen FAMES Familie Vaudeville (2010/2011) ved DARB1718, Kairo, Egypt (co-kuratert av Juan-Pedro Fabra Guemberena) og Nordic Art Today: Conceptual Debts, Broken Dreams og New Horizons på Etagi, St petersburg 2011 (co-kuratert av Kari Brandzæg, Birta Gudjunsson, Simon Sheikh, Anna Bitkina og Aura Seikkula). Hun kuraterer også (sammen med Marita Muukkonen) gjesteopphold og utstilling på den nordiske paviljongen i Dak’Art Biennial, Dakar, Senegal 2012 og er co-kurator for Turku Biennalen 2013.

Power+Ekroth+CV

1 Power Ekroth Fotografert Av Lasse Hennum Hansen

Power Ekroth fotografert av Lasse Hennum Hansen

Erlend Hammer

Erlend Hammer (Oslo, 1978) er redaktør og kurator og har holdt til i Berlin siden 2007. Han er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Bergen (2005) og har en grad i Skapende kuratorpraksis fra Kunsthøgskolen i Bergen (2008). Han publiserte Samlede kunstkritikker 2005-2008 på forlaget Ctrl+Z i 2009. I 2011 jobbet han som assisterende redaktør for Kunstkritikk, og fram til 30. juni er han fungerende redaktør for nettstedet. Han skriver og månedlige kommentarer for Dagbladet, og hans seneste kuraterte prosjekt var gruppeutstillingen Oh how time flies på No.5/ Bergen kunsthall i 2011.

Erlend+Hammer+CV

2 Erlend Hammer Fotografert Av Lasse Hennum Hansen

Erlend Hammer fotografert av Lasse Hennum Hansen

1 Presse

Presse

Press

Press Contact:

Maria Havstam, Head of Communication
mch@punkto.no
+47 922 68 408

Pressemeldinger

1 M7 Pressemelding (no+eng)

2 M7 Artist List (no+eng)

3 M7 Kuratorslipp (no)

MOMENTUM 7 i media

VG+25.+juni.

Vårt+Land

MossAvis+8.+mai+2013.pd

Morgenbladet+28.6

Ma+24.6

MA+23.6.2012

MA+19.+juni

MA+15.okt.2012

MA+12.10.2012

Klassekampen+26.+juni+2013

Aftenposten+22.+juni

Partnere